Paragraaf 2

Samenvatting par 2

 

Deze paragraaf gaat over de kroning van Karel de Grote. In de tijd voor 800 was niemand die de titel keizer had gekregen van de paus. Karel werd gekroond alskeizer . op twee manier word dit verhaal verteld

 

1e verhaal:        Bron 8

 

In de tijd van Karel droeg niemand de titel keizer.een vrouw oefende het gezag uit. Paus Leo  alle andere bischoppen die op de kerk vergaderingen aanwezig waren, en alle gelovige dachten dat de titel aan Karel moest gegeven worden. De koning van de franken. Want deze had de macht in Rome, waar de keizers altijd woonden. Hij regeerde over vele steden. De almachtig god vond het ook goed dat hij regeerde. Dus vele mensen vonden het goed dat hij keizer moest worden dus de grote dag kwam. Hij kon geen nee zeggen. Dus met kerst werd hij gekroond door de paus.

 

(dit is geschreven voor 803) door annalen van lorch

 

2e Verhaal  Bron 9: 

Paus Leo heeft Karel de Grote gevraagd om naar Rome te komen om hem te helpen een einde aan de chaos te maken binnen de kerk. De inwoners hadden de paus de ogen uitgestoken om hun onvrede te tonen. Hij hielp de paus en bleef de hele winter. Als hij had geweten wat de paus met Kerstmis van was ( om hem tot keizer te kronen ) had hij nooit een let in de kerk gezet. Hij in eerste instantie een hekel aan de titel.

( na einards leven rond 825)

 

 

Einhard beschrijft Karel.  Bron 11

Karel de Grote was een lange mannelijke man met een buikje, hij had grijs haar.

Hij straalde gezag en waardigheid uit. Zijn lengte was ong. 7 keer zijn voetmaat

 

 

 

Bron 12:

Op de geboortedag van Jezus Christus waren mensen die jezus keizer wilden. Dat was ook zo bij  Karel de Grote. Karel geloofde in de kerk en het Romeinse Rijk en verdedigde beide en zo kreeg hij het vertrouwen van de Romeinen

 

 

 

 

Karel de Grote:

Hij was niet alleen een groot veroveraar maar hij liet ook meer achter.

Hij liet ongeschreven wetten opschrijven en maakte zelfs nieuwe wetten. MZendgravers liet hij de rechters controleren of zij hun werk goed deden.

Hij verbeterde de rechtspraak en het bestuur. Hij verbeterde de handel door het laten slaan van een zilveren munt.

Hij haalde geleerden uit heel Europa en bouwde scholen, kloosters en kerken door het hele rijk. Dit alles om mensen een betere levensstandaard en beter onderwijs te geven. 

Karel de Grote heeft in Aken een Byzantijnse kerk laten bouwen en ligt daar ook begraven.

Door zijn bestuur is het christendom door heel Europa verspreid.